26 Ocak 2013 Cumartesi

Mardin'de Nereyi Gezmeli?

Mardin gezisinin olmazsa olmazı Mardin evlerini, sokaklarını gezmektir. Tarihi, mimari ve sanatsal açıdan harikalar diyarı olan Mardin'i sokaklarında yürüyerek gezmek son derece keyifli ve ilginç. Daracık sokaklarda ki evleri yakından incelemek, Mardin Çarşısını gezmek lazım.




Mardin'de ilginç bir uygulama var, şehirde ki sokaklar çok dar olduğu için belediyenin kadrolu eşekleri, çöp toplamaktadırlar. Sigortaları, maaşları olan bu eşeklerin belediyenin kadrolu elemanı olması bize çok ilginç geldi.


Mardin bir çok farklı dine mensup insanların bir arada yaşadığı bir şehir olmuştur yıllarca. Bundan dolayı tarihi camiler, kiliseler, manastırlar, türbeler ve benzeri dini eserlere sahiptir. Bunların bazılarından bahsedeceğim. 


Her şehrin Ulu Camisi vardır. Mardin'de ki Ulu Cami de tarihi bir cami olmakla birlikte şehrin en eski ve önemli camilerinden biridir. Diğer bir adı ise Cami-i Kebir'dir. 




Mardin'de şehrin içinde olan Zinciriye Medresesi, tepenin yüksek bir yerine yapılmış. Bu kadar yükseğe yapılmasının asıl sebebi rasathane olarakta kullanılmasıdır. 




Bir diğer medrese ise Kasımiye Medresesidir.Artuklu döneminin, bölgede ki son eserlerinden biridir. İki katlı olarak yapılmış bu medrese aynı zamanda cami ve türbe ile külliyedir. Her iki medresenin içerisindeki bahçede küçük bir havuz olmaktadır. Bu havuz yaşamı temsil eder. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse buna eyvan deniyor. Eyvanda ki akan su insanın hayatını temsili olarak gösteriyor. Anne rahminden,çocukluk,gençlik, yaşlılık ve ölümü temsil eden bu bölmeciklerin her birinin şekli farklıdır.




Deyrülzeferan Manastırı, Mardin'de ki tarihi manastırlardan biridir. Süryani Kadim cemaatinin dini merkezi olan Deyrülzeferan Manastırı günümüzde de manastır olarak kullanılmaktadır. 




Diğer bir manastır ise, Mor Gabriel Manastırı. Bu manastır da Süryani Kadim cemaati için büyük önem taşıyan bir manastır ve günümüzde etkin bir ibadet mekanıdır. 



 

Mardin'e kadar gelmişken Dara'ya uğramadan gitmek olmaz. Dara Antik bir kenttir. Mardin'e 30 km uzaklıkta ki Oğuz köyünde yer almaktadır. Mezopotamya bölgesinin önemli kentlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin Efes'i kabul edilir.


Diğer bir durak ise Hasankeyf olmalıdır, tabi eğer sular altında kalmadıysa. Hasankeyf'i kurtarmak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ama son durum hakkında kesin bir bilgim yok. Hasankeyf çok değerli bir tarihi mirastır. Hasankeyf Kalesine ufak bir ücret karşılığında gezebilirsiniz. Tepeden Dicle Nehri'nin enfes bir manzarası var ki görülmeye değer.


Bir diğer gezilmesi gereken yer ise Midyat. Midyat evleri itibariyle Mardin'e çok benzemektedir. Bu ilçe genelde kadınların ilgisini çekmektedir. Bunun ilk nedeni Sıla Dizisinin bir kısmının Midyat'da çekilmesi. İkinci nedeni ise gümüşçülük, telkari konusunda Midyat'da ki ustaların şanı Türkiye'nin her bir yanına yayılmasıdır. 


2 yorum:

Rainbow Gatherer dedi ki...

harika fotolar,bend eistiyorum gitmek. oradaki lezzetleri düşünemiyorum bile =) banada beklerim=)

Unknown dedi ki...

teşekkürler yorumun için

umarım gidersin çok güzel bir şehir (: